Serigrafie – foarte pe scurt

Invata despre serigrafie, cum se face si la ce foloseste in productia publicitara.

Salutare tuturor.
Numele meu este Silvian Viorel Cioboata si de peste 30 de ani ma ocup implicat direct de productia publicitara.
Una din activitatile de baza in aceasta industrie a fost si inca este serigrafia.
Fie ca stiti fie ca nu, zilnic vedeti obiecte care au fost imprimate prin serigrafie. Obiecte de imbracaminte (sepci, tricouri, hanorace, halate, incaltaminte, echipament de protectie, etc), diferite obiecte de uz general si gospodaresc inscriptionate si etichetate cu brandurile producatorilor, imprimari cu aplicatii speciale care sa reziste de exemplu in mediul umed si/sau rece, sau altele la temperaturi inalte, toate acestea si multe altele au trecut la un moment dat prin procedura de imprimare serigrafica numita si transfer serigrafic – pe scurt serigrafie.

orange.roIn acest articol gasesti:

Serigrafia (transferul serigrafic) se utilizeaza atat in industria de publicitate – ca forma de personalizare / imprimare diverse obiecte, cat si in alte industrii datorita calitatii si diversitatii aplicatiilor posibile (imprimare pe sticla, metal, cauciuc, lemn, plastic, ceramica, textile samd), cum ar fi: industria mobilei, industria textila, electronica si calculatoare samd.

Sa vedem – Ce este serigrafia?

Despre serigrafie. Serigrafia este un procedeu de imprimare. Functioneaza doar pe suprafete plane aceasta fiind una dintre principalele limitari ale serigrafiei. (merge si pe cilindric dar asta este alta discutie)

Serigrafia se poate face la nivel empiric, de improvizatie sau la nivel industrial. In oricare varianta este nevoie de cateva lucruri.

O lista scurta cu necesarul trebuincios pentru serigrafie:

– masina de serigrafiat
– ecranul serigrafic
racleti
– cerneala serigrafica

Lista este mai lunga si pe masura parcurgerii articolului veti descoperi ce si cum, doar ca fara cele de mai sus chiar nu se poate face serigrafie.


Serigrafia – un business inovativ, creativ. Da startul la propria ta afacere. Infiinteaza o firma sau adauga obiect de activitate la compania ta. Pentru operativitate, poti apela la un avocat.


Masina de serigrafiat

Cum spuneam, putem face serigrafie empiric sau industrial.    top-page

2performant.comLa nivel empiric, exista masini de serigrafiat manuale.
Daca sunteti curiosi, prima mea serigrafie, o sa radeti, dar am facut-o pe usa de la camara.
Am demontat usa, am pus-o pe masa din bucatarie, am montat o balama de care am prins sita serigrafica intinsa pe o rama din lemn.
A fost foarte provocator si funny in acelasi timp. Si desigur  oarece munca si inventivitate.
M-a ajutat foarte mult sotia mea atat cu munca cat si cu investitie de incredere si incurajari.

Obiectivul a constat in imprimarea cu cerneala argintie a logoului unei foarte cunoscute statiuni balneoclimaterice din Transilvania pe copertele a 10.000 de agende. Va spun ca fata de investitie (aproape zero), rezultatele atat la nivel psihologic cat si din punct de vedere financiar au fost absolut remarcabile.

Psihologic – mi-a reusit – si asta mi-a dat incredere ca se poate, iar financiar am incasat o suma mare de bani contra seviciului de imprimare prestat. Inca imi amintesc cu placere de acele momente.
Am uitat sa va spun si trebuie sa stiti asta, sita am intins-o manual prinsa cu capse
decathlon.ro(un capsator de birou) iar developarea ei am facut-o in cada baii din apartament.

Pe cuvant, a fost frumos!

Daca vreti, puteti incerca si voi insa mult mai bine ar fi de luat in calcul achizitionarea unei mese manuale de serigrafie. Este un utilaj extrem de simplu iar preturile sunt in functie de dimensiunea mesei de lucru si a complexitatii reglajelor pe care le permite utilajul de la 150 euro in sus. Sunt cativa furnizori deja consacrati de consumabile si utilaje de serigrafiat in piata din RO. Noi am colaborat foarte bine cu mai multi dintre ei. (EDCG, Universal Ted, Hollrom, Symbol, Seriprint)

Bun, avem masina de serigrafiat. Manuala deocamdata.
Puteti incepe cu una simpla, format A3 de exemplu.
Veti putea imprima cu aceasta masina cartoane, autocolante, placi din plastic, textile, obiecte promotionale.
Veti putea produce carti de vizita, invitatii, felicitari, etichete din hartie si autocolante, stickere PVC, veti putea imprima sacose textile si tricouri, veti putea personaliza diferite modele de pixuri, brichete, brelocuri si alte obiecte promotionale.
Creativitatea si inventivitatea va vor da o sansa in plus sa descoperiti si alte obiecte si materiale pe care sa le imprimati cu acest ieftin si simplu utilaj.    top-page

Sita serigrafica

Este o tesatura (din nailon, poliester) foarte rezistenta, cu diferite grosimi ale firului si diferite densitati ale tesaturii. In functie de diametrul firului si densitatea tesaturii, rezolutia imprimarii va fi mai mare sau mai mica – cu cat tesatura este mai deasa si grosimea firului mai mica cu atat rezolutia imprimarii va fi mai mare. Explicatia este foarte simpla.

Ecranul serigrafic

carturesti.ro Este sita de mai sus intinsa pe o rama patrata sau dreptunghiulara confectionata din lemn, metal sau aluminiu.
Sita se ipregneaza cu o emulsie fotosensibila dupa care sita astfel emulsionata si uscata cu jet de aer cald, se  expune la o lumina cu o anumita radiatie si apoi se developeaza cu jet de apa.
Intre sita emulsionata si sursa de lumina se afla un film transparent pe care cu negru este imprimata grafica. Ca sa fie mai usor de inteles, de exemplu pentru retroproiector exista foliile transparente pe care se imprima imagini. Ei bine foarte asemanator cu aceste folii este filmul serigrafic care poate fi imprimat chiar si pe o imprimanta laser alb/negru.
Cu un film astfel obtinut veti putea obtine rezultate multumitoare insa daca doriti cu adevarat calitate, filmul trebuie scos pe o masina speciala, linotronic si va trebui sa apelati la o firma specializata care detine astfel de utilaje (Fingerprint).
Astfel de utilaje mai puteti gasi in unele tipografii pentru ca filmul serigrafic este destul de similar cu filmul tipografic. Va veti descurca, sunt sigur.

Va vand un pont:  ecranul serigrafic cu sita gata intinsa, emulsionata si developata il puteti comanda de-a gata la unul din furnizorii de consumabile si utilaje serigrafice la care am facut referire mai sus.
Sunt ateliere de imprimari serigrafice care isi produc singure ecranele serigrafice si in egala masura sunt ateliere care le comanda externalizand acest proces.
Pentru inceput, recomandarea mea este sa adoptati cea de-a doua varianta si sa le comandati de-a gata caci obtinerea ecranelor presupune investitii si know how despre care voi scrie intr-un articol viitor.
Este practic un atelier separat de cel de imprimari si se poate constitui intr-o afacere de sine statatoare. O lasam pe mai tarziu.

Imprimarea rezulta in urma racletarii cernelii serigrafice prin sita in contact cu obiectul/suprafata de imprimat.    top-page


Din pacate, se poate intampla uneori sa intri in dezacord cu clientii tai pe aspecte precum: neincasarea banilor la timp, obiectiuni cu privire la culorile imprimarii, timpul de executie, modalitatea de livrare. Daca diferendele nu se pot rezolva pe cale amiabila, poti apela la Arbitrajul comercial – cu beneficii privind costurile implicate, timpul redus de solutionare si alte avantaje prezentate in articolul:
https://cezariulian.ro/arbitraj-comercial/  


Cum se face?

Ecranul serigrafic gata procesat, se prinde mecanic pe utilajul pentru serigrafiat. Mai simplu, aceste utilaje se numesc mese de serigrafiat. Pe blatul mesei se va aseza obiectul care urmeaza a fi imprimat.
Sa luam de exemplu un carton special colorat in masa, un carton Plike negru de 280g/mp (furnizor RPD, Antalis).
Aceasta in ideea in care clientul vostru doreste carti de vizita imprimate cu cerneala argintie si lacuite selectiv. Va spun, aceasta combinatie este super, am incercat-o si garantat se obtine un produs carte de vizita premium.
Avantaj serigrafie: imprimare cu argintiu si auriu metalic ceea ce nu se poate obtine cu alte procedee de imprimare de exemplu digital sau ofset.

Cartonul A3 se plaseaza pe masa de serigrafie sub ecranul serigrafic gata procesat.
Prin incercari succesive se face potrivirea cartonului la unghi de 90 grade sub desenul de pe sita. Pentru multiplicarea in aceleasi conditii, recomand sa faceti un vinclu din doua fasii din acelasi material cu cartonul si sa il lipti de blatul mesei serigrafice folosind scotch dubluadeziv.

learn.ituniversity.roMasa achizitionata ar trebui sa aibe reglaje mecanice de pozitionare sus/jos si stanga dreapta a blatului fata de ecranul serigrafic.
Utilizati aceste optiuni dupa asezarea la brut a cartonului pentru reglajul de finete al pozitionarii.
Blocati reglajele dupa efectuare.
Daca masina este prevazuta cu vacuum pe masa, nu ezitati sa utilizati. Cel mai adesea este necesar un aspirator de praf absolut obisnuit, de uz casnic.

Acum punem cerneala argintie pe sita.
Vorbim desigur despre varianta easy si low cost de imprimare manuala.
Alegeti o cerneala potrivita pentru imprimare pe hartie si carton.
Ca sa nu aveti prea mult de lucru la sfarsitul procesului de imprimare, recomand mascarea cu scotch (cel mai obisnuit si ieftin) a ramei si a suprafetei neutilizate pentru imprimare a sitei.

Cu racletul din cauciuc se intinde cerneala peste ecranul serigrafic care se coboara peste cartonul A3.
jobdone.netInca un sfat/recomandare: sita nu trebuie sa se atinga de carton. Aveti reglaje pe masina pentru inaltimea sitei.
Inaltimea sitei fata de carton trebuie sa fie de 2-4 mm astfel incat in momentul racletarii, suprafata de contact a sitei cu cartonul sa fie doar pe latimea racletului. Latimea acestuia trebuie sa depaseasca stanga/dreapta desenul de imprimat cu doi – trei centimetri.
Blocati reglajele de inaltime dupa setarea acesteia.      top-page

Racletarea incepe cu aprox 5 cm inainte de desen, se face cu presiune si viteza medie, la o inclinatie de 30 – 40 grade fata de orizontala si se termina la cinci – sapte cm de desen.
Este important ca in spatele racletarii, sita sa se dezlipeasca de carton.
Pare complicat, da? Si totusi va garantez ca nu este.
Viteza, presiunea si unghiul de inclinare se “simt” de catre operator si se regleaza si invata dupa doar cateva probe.

Dupa racletarea pentru imprimare, cu sita dezlipita de carton, cerneala se racleteaza fara presiune inapoi peste desen.
Scopul este sa nu se lase libere ochiurile din sita pentru ca cerneala sa nu se usuce in ochiuri. Uscarea in ochiuri duce la obturarea acestora si orice obturare va cauza pierderea de rezolutie sau pur si simplu lipsa unor elemente din desen.

Rezultatul tuturor activitatilor de mai sus ar trebui sa fie cartonul A3 imprimat.
Daca asta este ceea ce ati obtinut, felicitari.
Acum scoateti cartonul imprimat, puneti-l la uscat (atentie la praf) si inlocuiti-l in vinclu cu un nou carton ce urmeaza a fi imprimat. Priocedeul trebuie repetat ca in descrierea de mai sus pana la epuizarea tirajului de carton.

In final se recupereaza cerneala de pe sita si se pune inapoi in recipient.
Inchideti bine recipientul caci cerneala se poate usca modificandu-si dilutia sau fiind
jobdone.net cerneala cu pulberi metalice poate chiar sa oxideze si sa-si modifice nuanta.

Resturile de cerneala de pe sita se sterg folosind carpe de bumbac umezite cu diluant.
Se dezlipeste si  se arunca scotchul de pe sita si de pe rama. Acum veti intelege si aprecia acest sfat pe care vi l-am oferit mai inainte – mascare cu scotch. Sita se spala foarte bine, insistent cu carpe si diluant pana cand dispar toate urmele de cerneala. Mai ales din ochiurile sitei.

Odata sita si rama curatate, aceasta poate fi stocata si refolosita pentru aceeasi lucrare (fix acelas desen, fix aceeasi lucrare, poate doar culoarea schimbata) sau poate fi recuperata si folosita cu alt desen pentru alta lucrare. Procedura de recuperare ecrane serigrafice asa cum am promis, intr-un articol viitor, despre atelierul de site.

In final sunt recunoscator ca ati avut rabdarea si interesul sa parcurgeti intreg materialul.
Retineti ca orice comentariu este valoros pentru mine si conteaza in vederea imbunatatirii materialelor viitoare. Asa ca nu ezitati: transmiteti-mi intrebarile si comentariile voastre, spuneti ce ati inteles sau nu si ce ati vrea sa gasiti in materialele viitoare.

Spor !!!          top-page


Pentru organizarea si optimizarea operatiunilor, fluxurilor de “productie” recomand abordarea procesuala PDCA (plan-do-check-act; planifică- efectuează -verifică-acționează) si proiectarea si implementarea in cadrul companiei a unui sistem de management conform ISO 9001, cu multe beneficii.


gazduire.net Aplicatii

Serigrafia are aplicatii foarte vaste ca si metoda de imprimare cu avantajele unei imprimari foarte rezistente la factorii de mediu extern, umezeala, temperatura, radiatii UV, o parte din substantele de spalare si curatare, rezistenta mare la actiuni mecanice. Toate culorile cod pantone sunt posibile. Un alt avantaj il constituie posibilitatea obtinerii de efecte speciale cum ar fi culori metalice sau culori fluorescente, lacuri mate, lucioase sau perlate.

Transferul serigrafic se utilizeaza:

 • industria textila – materiale textile din care se confectioneaza obiecte de imbracaminte, tapiterii, decoratiuni interioare
 • industria auto – planse de bord si marcare diferite piese si componente
 • elctrotehnica – afisoare, displayuri, panouri de comanda, carcase, branding peugearsmodels.ro/ scule si aparatura de uz casnic si industrial, cablaje si piese electronice,
 • cosmetica – etichete, ambalaje si flacoane din plastic sau sticla
 • alimentara – etichete produs si de raft, ambalaje din plastic si sticla pentru bauturi si alimente
 • farma – flacoane din sticla sau plastic
 • packaging – ambalaje din carton, plastic, sticla, lemn, metal
 • electronica – sticla si placi ceramice pentru celule fotovoltaice, circuite imprimate, diode si benzi led, benzi si cablaje flexibile
 • ceramica –

Publicitate:

 • tricouri, sacose, sepci, halate, camasi, salopete si echipament de protectie, alteobiecte de imbracaminte
 • steaguri si fanioane
 • obiecte promotionale: pixuri, brichete, brelocuri, ceasuri, stickuri si carduri USB, CD – DVD-uri, carcase si cutii de ambalaj, agende si calendare
 • stickere si etichete
 • displayuri POS din diverse materiale, semnalistica, placi indicatoare de avertizare sau interdictie,
 • etc, etc, etc    top-page

Vezi articole cezariulian.ro “Inspiratie Pentru Afaceri” – blog teme busniness si servicii B2B:

felicitystore.ro


Dacă doreşti să primeşti pe email articole din acelaşi domeniu ori domenii complementare şi / sau conexe trimite un email la contact@cezariulian.ro cu subiectul „Cum se face?” sau alt subiect de interes pentru tine! . Te poţi dezabona oricând trimiţând un email cu textul „DEZABONARE” la subiect.

 


 

Share: